TOP 10, amivel sokat tehetsz a környezetedért!

#1 Figyelj arra, hogy miben vásárolsz!

Hívd fel a figyelmet a piacon, a boltokban a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és mutass példát azzal, hogy nem kérsz zacskót, a saját kis zsákodba vagy kosaradba vásárolsz. Varrj magadnak kis zsákokat, vagy vásárolj például ILYET. Törekedj arra, hogy inkább fenntartható csomagolóanyagot, mondjuk üveget, fémet, papírt vagy hullámkartont válassz.

#2 Vászontáskákkal indulj útra!

Mindig legyen nálad vászontáska – nem egy, hanem több is, sosem lehet tudni, hogy mennyire lesz szükséged -, amiben haza tudod vinni a megvásárolt termékeket. A piacon vagy a boltokban gyakori, hogy az eladók igyekeznek segítőkészek lenni és automatikusan teszik a szatyorba a terméket, de merj nemet mondani.

#3 Kerüld az “agyoncsomagolt” termékeket!

Főleg tavasszal gyakori az, hogy a primőr árukat lecsomagolják, mint például a paradicsomot, paprikát, de gyakori a habtálcán előre összeválogatott leveszöldség is. Ha a piacon vásárolsz, ezeket el tudod kerülni.

#4 Amiből csak lehet, válassz üveg vagy papírcsomagolást.

Gondolok itt például a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy a műanyagvödrös savanyúságra.

#5 Mondj NEM-et a szívószálra!

Kávézókban gyakori az, hogy például az üdítőhöz, jeges kávéhoz szívószálat adnak. Nyugodtan mondj nemet, sőt, az lenne a legjobb, ha az eladó javasolná a szívószál kerülését. (Számomra nem alternatíva a bambusz vagy a fém szívószál sem… hidd el… lehet élni szívószál nélkül is.)

#6 Legyen saját kulacsod!

Ebben a melegben sokat kell inni, ezért mindig legyen nálad kulacs, amit bármikor feltölthetsz vízzel. Az ingyenes ivóvíz lelőhelyekről ITT tájékozódhatsz. Kerüld a műanyag flakonos ásványvíz és üdítő vásárlását.

#7 Saját bögre… miért is ne?

Sok büfében egyszer használatos műanyag pohárba adják a kávét vagy az üdítőt. Legyen nálad a saját kis bögréd (akár lehet fedeles is, amit el tudsz vinni), és kérd abba a kávédat.

#8 Legyen nálad saját evőeszköz!

Amennyiben nem otthon ebédelsz, ezzel már sokat tettél, ha saját evőeszközödet használod a (gyors)éttermekben, büfékben. Ezek a műanyag evőeszközök egyébként nem hasznosíthatók újra.

#9 Elvihető ételtároló doboz!

Egyre gyakoribb az, hogy az elvihető ételeket habdobozba teszik. Ez nem gyűjthető szelektíven, és újra felhasználni sem igazán lehet. Két jó megoldás van ebben az esetben. Vagy a saját ételtároló dobozodat viszed, vagy olyan helyen vásárolsz, ahol műanyag tárolóba teszik az ételt, és ezt TE használod újra és újra.

#10 Válassz nagyobb kiszerelést!

Ez duplán is jobb. Egyrészt az egységnyi ára többnyire olcsóbb, és a csomagoló anyag is kevesebb lesz. Gondolok ott például a tusfürdőre, olajra, tésztára, tejfölre, papírzsebkendőre, WC-papírra, fűszerekre stb.

Persze egyik napról a másikra nehéz műanyagmentessé válni, ezért ha az első lépésként az egyszerhasználatos műanyagokra mondasz nemet, az már fél siker. De még jobb, ha a TOP 10-et  mellőzöd… hidd el, a szokásoddá fog válni.