A mozgalom megálmodója

Riczu Anikó – a mozgalom megálmodója és létrehozója

Természetes Gyógymód tanácsadóként (is) végeztem, amely során az alapelvem az, hogy a táplálkozás gyógyíthat és beteggé is tehet bennünket. Számomra fontos az, hogy egészséges ételeket adjak a gyermekeimnek, és ebben segítsek másokat is. Tartok előadásokat, főzőtanfolyamokat, és e célból írtam egy könyvet is, amely segít az egészséges hozzátáplálástól kezdve egészen a család étkezési szokásainak megváltoztatásáig.

Hiszem azt, hogy az egészségvédelem és a környezetvédelem kéz a kézben jár, mivel az utóbbi is kihatással van az egészségünkre. Örömmel tapasztalom azt, hogy a gyermekeimnél is ragadós a példa. A 17 éves lányom nap mint nap beszélget a barátnőivel a környezetvédelemről, a kicsi újraszalvétát ajándékoz a barátnőjének. Vásárláskor saját zsákokat viszünk, nem kérünk szívószálat, nem veszünk palackos vizet…

Ebből jött az ötlet, hogy létrehozok egy olyan mozgalmat, amely összegyűjti a felelős vállalkozásokat (boltokat, vendéglátóhelyeket, rendezvényeket), közösségeket, családokat, akik kerülik az 5M-et: egyszer használatos műanyag zacskó, szívószál, műanyag pohár, műanyag evőeszközök, tányérok és ételszállító dobozok, PET palackok. Készült egy térkép, amelyre felkerülhetnek a vállalkozások, így segítséget nyújthat NEKÜNK vásárlóknak, hogy hol tudunk műanyagmentesen vásárolni, étkezni, szórakozni. Mindezek mellett nagyon fontosak a közösségek és a családok szerepvállalása is, amely révén láthatjuk azt, hogy milyen sokan vagyunk, akik a mindennapjaikban odafigyelnek az 5M kerülésére.

Fontosnak tartom azt, hogy az embereket nap mint nap “bombázzuk” a környezetszennyezés, illetve az egyszer használatos műanyagok problémájával, valamint fontos a tudatosságra nevelés, és a lehetőségek összegyűjtése, hogy az embereknek legyen lehetőségük választásra.

Remélem ez a non-profit kezdeményezés nagyon sok emberhez eljut, melyhez a TI segítségetekre is számítok megosztásokkal, a hírek terjesztésével.