Műanyag zacskók

Akárhova nézünk, mindenütt műanyag zacskókra bukkanunk…  látjuk őket a vízben, a fákon, a bokrokon, a járdán. Ugyanakkor a piacok és a szupermarketek napról napra, percről percre ontják magából az újabb adagokat. Egy zacskó élettartama mindössze 20 perc, pontosan annyi, amíg haza nem visszük, és kivesszük belőle az élelmiszert.

Számoljunk egy kicsit! Egy nap hány műanyag zacskót viszel haza?

Egy piaci bevásárlás során könnyen összegyűlik 5-6 db. Ezenkívül a kenyér és pékáruk is kitesznek 3-4 darabot.

A műanyag zacskókból világszerte naponta körülbelül ötmilliárd és egy trillió darab közötti mennyiség fogy, Magyarországon naponta 1 millió műanyag zacskó,  azaz éves szinten ez 360 millió műanyag zacskót jelent. TE IS KÖZTE VAGY?

Világszerte van kezdeményezés arra, hogy betiltják az egyszer használatos műanyag zacskó hazsnálatát vagy adót vetnek ki rá. Élen jár ebben számos afrikai ország, de Kína, India és Ausztrália is elkötelezett ezen zacskók betiltásával. bangladesi kormány volt az első, aki 2002-ben tette ezt, és betiltotta a könnyű műanyag zacskók használatát.

Alternatívák műanyag zacskók/táskák helyett

Hívd fel a figyelmet a piacon, a boltokban a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és mutass példát azzal, hogy nem kérsz zacskót, a saját kis zsákodba vagy kosaradba vásárolsz. Varrj magadnak kis zsákokat, vagy vásárolj például helyi gyártótól. Nem tartom szerencsésnek Kínából rendelni zsákokat, hiszen azok szállítása a klímaváltozásra van jelentős hatással. Támogasd a hazai (helyi) készítőket.

Mindig legyen nálad vászontáska – nem egy, hanem több is, sosem lehet tudni, hogy mennyire lesz szükséged -, amiben haza tudod vinni a megvásárolt termékeket.

A piacon vagy a boltokban gyakori, hogy az eladók igyekeznek segítőkészek lenni és automatikusan teszik a szatyorba a terméket, de merj nemet mondani.

2019 Copyright © plasticfreeplace.com | Minden jog fenntartva | placticfreeplace@gmail.com