Műanyag poharak

Műanyag poharakkal rendszeresen találkozhatunk. Kezdve a sort egy kávé- és ital automatánál, büfékben fesztiválokon, koncerteken, gyorséttermekben, de ihatunk  egy gyümölcs shake-et,  vagy egy sört is műanyag pohárban.

PLA poharak

Egyre inkább terjedőben vannak a PLA (PolyLactic Acid (politejsav), azaz “lebomló”, növény keményítőből készült poharak. Ne felejtsük el, hogy ez a keményítő olyan szinten lett kémiailag megváltoztatva, hogy semmivel sem jobb a műanyagnál (bio műanyagnak is nevezik). Jelenleg pro és kontra véleményeket hallani azzal kapcsolatban, hogy valóban lebomlik-e ez a műanyag, vagy csak darabjaira esik szét, és ugyanúgy mikroműanyag lesz belőle. A gyártó ipari komposztálást (60 fok és magas páratartalom) javasol ezek lebontására,  mely hazánkban sajnos még nem megoldott. Így a PLA termékek többnyire kommunális hulladékba kerülnek, újrahasznosításukról nem beszélhetünk.

A PLA jelölést minden esetben kötelező feltüntetni a terméken, ez alól a szívószál képez kivételt, melynek a jelölése a csomagoláson történik.

A PLA hőre igen érzékeny, így meleg italokhoz nem megfelelő.

Mi úgy látjuk, hogy mivel ezen PLA termékek ipari komposztálása Magyarországon még nem megoldott (nélküle nem bomlik le), nem jelentenek megfelelő alternatívát a műanyagszennyezés problémájára. Sőt, a PLA hulladék nem keveredhet a szelektíven gyűjtött más műanyagokkal, mert azok újrahasznosítását, illetve annak hatékonyságát jelentősen nehezíti.

Tudtad? Egy tonna PLA előállításához 9,3 tonna cukorrépára, 3,4 tonna búzára vagy 2,6 tonna kukoricára van szükség.

Csere-poharak

Ausztráliában már megszokott a kávézókban a cserepohár alkalmazása, azaz a HuskeeCup. Tartós, mosogatógépben mosható, a csésze bordáinak köszönhetően még a kezet sem égeti.

A kávé vásárlásakor leadjuk a korábban vásárolt kávénk csészéjét, melyet a kávézó elmos, és újra felhasznál a következő vásárlónál. Ez a rendszer fogta meg 11 budapesti kávéző tulajdonosát, amely révén ha a valaki megvásárol egy HuskeeCupot, akkor ezekben a kávézókban tudja majd használni a csészéjét:  Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake, Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar.

Németországban (Freiburg) is hasonló elven működik a FreiBurgCup, amelyhez a város 107 kávézója és péksége csatlakozott. 1 euró betét ellenében Freiburg számos kávézójában és üzletében elérhető a cserepohár. A használt betétpoharokat a részvevő üzletek öblítik és újra hasznosítják.

Az OMV benzinkutak VIVA kávézójában megvásárolhatók az újratölthető porcelán bögrék, melyek ugyan nem cserebögrékként funkcionálnak, de ha magunknál tartjuk, akkor ebbe fogyaszthatjuk nap mint nap a reggeli kávénkat.

RE-poharak

A re-pohár vagy ÚjraPohár 0,5 literes, keményebb műanyagból készülnek, többnyire betéti díjas poharak, melyek legalább 100 használatot, illetve elmosást bírnak ki.

Talán a legjobb megoldás az, ha mindig nálunk van a saját üveg poharunk, melyben megihatjuk a kávénkat, vagy a smoothie-nkat.

Mondj NEM-et a műanyag poharakra!

  1. Ne kérd elviteles pohárba a kávédat, inkább idd meg helyben (üveg pohárban), vagy vidd magaddal a saját poharadat.
  2. A kávé- és ital automatákban a saját re-poharadat is használhatod.
  3. Vásárolj olyan helyen elviteles kávét, ahol betét formájában használhatod a poharat.
2019 Copyright © plasticfreeplace.com | Minden jog fenntartva | placticfreeplace@gmail.com