PET palackok

A nyári melegben a műanyag palackok az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyagok, amelyek utána jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben a szeméttelepen vagy a vizeinkben végzik.

A vizekből pedig mikroműanyag formájában bekerül a táplálékláncba, így a mi ételeinkbe, italainkba is.

A Hulladékból termék adatai (2016) szerint Magyarországon évente 1,3 – 1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körül-belül 45 ezer tonna palackot jelent évente. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemét került felszedésre, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont.

Az elsődleges, és a legfontosabb az, hogy a fogyasztók ne vásároljanak ilyen palackos vizet/üdítőt. Akárhova megyünk, vigyük magunkkal a saját kulacsunkat, amit bármikor újratölthetünk. Ehhez ismerni kell a refill kutak és újratöltő pontok lelőhelyeit.

Amennyiben üdítőt szeretnénk vásárolni, akkor válasszuk az üveges változatot.

Alternatívák műanyag palackok helyett

A legelterjedtebb a többször is felhasználható kulacs. Ez lehet akár üvegből, szilikonból, BPA-mentes műanyagból, rozsamentes acélból, biztosan megtalálod a hozzád illőt.

2019 Copyright © plasticfreeplace.com | Minden jog fenntartva | placticfreeplace@gmail.com