Mű vagy igazi? Itt a karácsonyfa vásárlásának ideje

A műfenyő vásárlása során sokaknak az elsődleges szempont az, hogy így több évre megoldódik a karácsonyfa kérdés, míg az élő fenyőfa csak 1-2 hétig szolgál bennünket, aztán a kukába kerül. Illetve sokan gondolják azt, hogy így nem lesz “erdőírtás”, nem lesznek a fenyőfák kivágva.

Azt tudni kell, hogy ma a fenyőfákat nem természetes erdő írtással termelik, ezeket a fákat ültetik, gondozzák, majd 8-10 év elteltével kivágják őket. Ezek hasznonnövények, ugyanúgy kell tekinteni erre a folyamatra, mint pl. a kukorica vagy éppen a repce termesztésére. Az sem utolsó szempont, hogy amíg növekszik a fenyőfa, addig jelentős mennyiségű szén-dioxidot köt meg a levegőből. Mindezek mellett munkahelyeket teremt, hazai vállalkozásokat támogat.

Az újrahasznosításuk is megoldott, hiszen falun elégetik, mely révén meleget ad; a városokban pedig összegyűjtik, melyekből többnyire talajtakaró mulcs készül.

És mi a helyzet a műfenyővel? Ezek, mint ahogy a neve is mutatja, műanyagból (PVC)  készülnek és ha évek elteltével kidobásra kerülnek, bizony több száz év kell a lebomlására, már ha egyáltalán lebomlik. Azt se felejtsük el, hogy ezeknek a műfenyőknek döntő többsége Kínából érkezik, így ezek ökológiai lábnyomával is számolnunk kell.

Mit tehetsz? A legjobb az, ha földlabdás, konténeres fenyőt vásárolsz, majd ezt az ünnepek után kiülteted. Ha erre nincs lehetőséged, akkor a lakóhelyedhez minél közelebb vásárolj egy hazai termesztésű fenyőfát, és élvezd az élő, fenyőillatú karácsonyt (csak ne tekerjék be műanyag fóliával). Így a zalai, somogyi és Vas megyei kistermelőket fogod támogatni a kínai ipar helyett.