Mennyire zöld a papírpohár?

Sokan úgy gondolják, hogy a papírpohár jobb választás, mivel újrahasznosítása révén jelentősen csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. De vajon mi az igazság?

Papírpoharakkal leggyakrabban gyorséttermekben vagy mozikban találkozhatunk különböző italok vásárlásakor. Igen közkedvelt, mivel könnyű és jól nyomtatható felülete van, mely marketing szempontjából sem elhanyagolható.

A papírpoharak alapja valóban karton, amit viszont egy- vagy kétoldalon polietilén réteggel vonnak be. Ezt a polietilén réteget a papír gyártása során viszik fel fátyolszerűen, olvasztott állapotban, 300 ºC körüli hőmérsékleten.

A polietilén réteg rendkívül fontos, hiszen enélkül pillanatok alatt szétázna a papírpohár. E réteg hatására viszont alkalmassá válik arra, hogy folyadékokat tároljanak benne.

Az egyoldalon polietilénezett kartonokat elsősorban a meleg italokhoz (tea, kávé, forró csokoládé), míg a kétoldalon polietilénezett kartonokat főleg a hideg italokhoz használják. A hideg italoknál fontos, hogy mind a két oldalon legyen polietilén réteg, mert a hideg hatására a pohár külső felületén kondenzálódhat, lecsapódhat a levegő nedvessége, és ez a karton szerkezetének változásával, végső soron a mechanikai paraméterek gyengülésével jár. (1)

Szóval nem is értem, hogy miért tűnik zöldebbnek a papírpohár, mint a műanyag, hiszen mindkettő egyszer használatos, és az előzőt az összetételéből adódóan még újrahasznosítani sem lehet.

Mit használj helyette? Hát azért ne műanyag poharat. Válassz inkább Re-poharat, vagy vigyél magaddal egy jól záródó üveg poharat.

(1) Koltai László: Papírpoharak: anyagok és technológiák. – In: Papíripar 2015. LIX/1-2. – http://epa.oszk.hu/00800/00863/00054/pdf/EPA00863_papiripar_2015_1-2.pdf p. 23.