Ismerd meg a Zöld Blokk csomagolásmentes boltot

A Zöld Blokk 2018. január elején indult útjára, lassan egy évesek leszünk. Pécsen még nem nyílt csomagolásmentes bolt előttünk, bár láttuk nyugat-európai példákból, illetve a budapesti Ligeti bolt példájából, hogy ez működőképes lehet. A vállalkozás családi, mi egy házaspár vagyunk, Bartal Gábor és Niczuly Enikő egy kislány és egy (hamarosan) egy kisfiú szülei. Több éve küzdünk a szeméttel, a vásárlásokból fennmaradó hulladékkal. Azért írom jelen időben, mert ezt még mindig nem sikerült  az életünkből teljes mértékben kiiktatni, bár nap mint nap dolgozunk rajta. A kis boltunk megnyitása nagyon sokat segített a csökkentésében, reméljük másoknak is!

A palackozott víz vásárlásától indult minden. Elviselhetetlenné vált az a rengeteg palack, amit otthonunkba behordtunk a hónapok folyamán. Akkor döntöttük el, hogy ez ellen tenni kell valamit. A palackozott ásványvizet lecseréltük szűrt vízre, és így szépen lassan jöttek egyebek is. Amíg elérkezett a megfelelő alkalom, hiszen egy ismerősünk bezárta boltját, és ezt a helyiséget ki lehetett bérelni. Úgy éreztük, lépnünk kell, ez egy most vagy soha pillanat. Így született a Zöld Blokk.

Az első hónapok nem voltak zökkenőmentesek, nagyon sokat dolgoztunk, amíg kialakult egy stabilabb vevőkörünk, amíg a városban picit megismertek minket, amíg egyáltalán be mertek jönni. Sokan nem értették, mit jelent az a fogalom, hogy csomagolásmentes, vonakodva tértek be, nem tudták elképzelni, hogy akkor itt hogyan lehet vásárolni. De volt/van egy réteg (főként fiatal szülők, házaspárok), akik már nagyon is tudatosan érkeztek az elejétől fogva, ők már várták, hogy mikor nyílik lehetőség Pécsen az efféle vásárlási módra. Tulajdonképpen mindenféle reakcióval találkoztunk már, de összességében úgy érezzük Pécs számon tart minket! Ezt az is igazolja, hogy nemrég jelölték a Zöld Blokkot a Made in Pécs 2019 díjra, egy zöldebb Pécsért kategóriában, melynek 2020. január 10-én lesz a díjátadó rendezvénye. Izgulunk, de nekünk a jelölés is nagy megtiszteltetést jelentett.  Így nagyobb erővel, lelkesedéssel indulunk az új évnek!

2019-ben rendeztünk két zero waste vásárt Pécsen, az egyiket október 20-án, aminek nagyon pozitív fogadtatása volt. Rengeteg visszajelzés érkezett, hogy ezt folytatni kellene, éppen ezért megszerveztük december 8-án az első zero waste karácsonyi vásárt is, ahol majdnem 40 kiállító vett részt, kb. tíz műhelymunkát vezettek szakemberek a nap foyamán. Volt adománygyűjtés, műanyag kupakgyűjtés, gyerek ökojátszóház is. Szeretnénk ezt folytatni 2020-ban is!