Ismerd meg a műanyagok titkos kódjait!

Számos műanyag fajta létezik, ezek jelölésére egységesített jeleket használnak, melyek az anyagok beazonosítását szolgálják, valamint útmutatást adnak a szelektív gyűjtés szempontjából is. Fontos az, hogy mielőtt szelektív gyűjtjük ezeket a műanyagokat, mindenképp ki kell mosni, pl. mosogatógépbe betenni, vagy a mosogatás végén kiöblíteni. Majonézesen, joghurtosan ne dobj ki műanyagokat! A jelöléseket többnyire a flakonok/dobozok alján keresd!

 • 1 PET polietilén-tereflatát (használata kerülendő, szelektív gyűjthető, újrahasznosítható)
 • 2 HDPE polietilén (biztonsággal használható, szelektív gyűjthető, újrahasznosítható)
 • 3 PVC polivinilklorid (használata kerülendő, nem gyűjthető szelektíven)
 • 4 LDPE polietilén (biztonsággal használható, szelektív gyűjthető, újrahasznosítható)
 • 5 PP polipropilén (biztonsággal használható, szelektív gyűjthető, újrahasznosítható)
 • 6 PS polisztrol (használata kerülendő, nem gyűjthető szelektíven)
 • 7 az egyéb anyagokat jelöli (nem gyűjthető szelektíven)

Polietilén-tereftalát (PET, PETE) hőre lágyuló, jó ütés- és hőálló, kiváló átlátszóság jellemzi. Üdítők, élelmiszerek és ásványvizek tárolására használják. Hő hatására különféle, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Szelektív gyűjthető, újrahasznosítható.

Nagy sűrűségű polietilén (HDPE), melyeket leggyakrabban termékek csomagolására, italos palackok, tisztítószeres flakonok, samponok, margarinos dobozok, motorolaj flakonjai, szemetes konténerek és vízvezetékek előállítására használják. Szelektív gyűjthető, újrahasznosítható.

 

PVC poli(vinil-klorid) – hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyag.  Két fajtája a lágy és a kemény PVC; mindkét fajtájából sokféle tárgyat készítenek. Ilyen például az elektromos kábelek bevonó rétege, a kerti locsolótömlő, PVC-csövek, padlóburkoló lapok, de alkalmas gépalkatrésznek is.  Vízben nem úszik, lángban sárga, szélén zöld színnel ég, abból kivéve elalszik, égéséből (klórtartalma miatt) környezetkárosító vegyületek keletkeznek. Élelmiszerek tárolására nem alkalmas, nem gyűjthető szelektíven.

Kis sűrűségű polietilén (LDPE), melynek kisebb a szakítószilárdsága, a hajlékonysága viszont magasabb. Leggyakrabban fóliának és műanyag zacskónak szokták használni. Vízen úszik, meggyullad, a láng elvétele után tovább ég, (kékes maggal) és közben megolvad, az illótermék égett paraffin szagú, nem törik, körömmel karcolható. Szelektív gyűjthető, újrahasznosítható.

Polipropilén (PP) hőre lágyuló, vegyszerálló, jó szálhúzó képességű. Lúgoknak és savaknak szobahőmérsékleten nagyon jól ellenáll. A csomagolástechnikában a fóliákon kívül üreges testek (kanna, palack, ballon, hordó), doboz, láda, palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai és egyéb csomagolóeszközök előállítására alkalmas. Sok közszükségleti cikk, játék, sportszerkészül belőle, szilárdsága, vegyszer- és vízállósága (tisztíthatósága) miatt. A PP natúr színe tejfehér. Szelektív gyűjthető, újrahasznosítható.

Hungarocell, polisztirol, nikecell. Erősen kormozó, narancssárga színű lánggal ég, a láng elvétele után is ég, és közben megolvad. Hőszigetelő tulajdonsága miatt szigetelésre használják, de ételes dobozok is készülnek belőle. Nem gyűjthető szelektíven. Amúgy alapjában véve az anyag újrahasznosítható, de a többi műanyag típushoz képest több energia kell az újrahasznosításához.

Minden egyéb műanyag, ami a fenti 6 kategóriába nem sorolható. Nem gyűjthetők szelektíven.

   • elektronikai eszközök borítása (például monitor, nyomtató, billentyűzet).
   • plexiüveg, védőszemüveg, reklámtábla, lencse
   • teflon (PTEE): edények bevonása, elektromos szigetelés
   • fenol, formaldehid: elektromos szerelvények, (konnektorok, kapcsolók) elektromos berendezések alkatrészei
   • karbamid formaldehid: bútoripar bevonólapok gyártása
   • poliamid: textíliák, harisnya
   • polikarbonát (PC): CD, DVD, szemüveglencse
   • PLA műanyag