Hulladékmentes vásárlás. Kezdd kicsiben! #01

A műanyagok- illetve a hulladékok csökkentését legkönnyebben a naponta használt termékekkel,  tevékenységekkel érdemes kezdeni. A vásárlás az, amiről mondhatjuk azt, hogy mindennapos. Ilyenkor nemcsak az ingyen zacskókat utasíthatjuk vissza, fontos az is, hogy mindig legyen nálunk vászontáska is.

Több európai országban már szabályozva/szigorítva vannak az egyszer használatos műanyagok használata, hazánkban viszont nekünk, FOGYASZTÓKNAK kell tudatosnak lennünk.

A gyümölcs, illetve zöldség vásárlása során ingyen kapjuk a szemetet, vagyis a műanyag zacskókat, amelyeknek igen rövid az élettartamuk. Ezek átlag 30 perc elteltével már a szemétbe is kerülnek. Jobb esetben a szelektívbe, rosszabb esetben a háztartási hulladékok közé.

Számoljunk egy kicsit! Egy nap hány műanyag zacskót viszel haza?

Egy piaci bevásárlás során könnyen összegyűlik 5-6 db. Ezenkívül a kenyér és pékáruk is kitesznek 3-4 darabot.

A műanyag zacskókból világszerte naponta körülbelül ötmilliárd és egy trillió darab közötti mennyiség fogy, Magyarországon naponta 1 millió műanyag zacskó,  azaz éves szinten ez 360 millió műanyag zacskót jelent. 

TE mit tehetsz ellene?

0️⃣1️⃣ HULLADÉKMENTES VÁSÁRLÁS

A táskádba rendszeresíts kis bevásárló zsákokat (javasolt legalább 3-4 eltérő méretűt), így megvalósíthatod a hulladék/műanyagmentes vásárlást. Ezeket te magad is megvarrhatod akár régi függönyből is, de ha nem tudsz varrni, akkor érdemes magyar kézműveseket támogatva hazai zöldséges/gyümölcsös zsákokat vásárolni. Nemcsak a zöldségeket, gyümölcsöket vásárolhatod így, hanem az olajos magvakat, száraz hüvelyeseket is. A péksüteményes zsákokba pedig a kenyerek, kiflik, egyéb pékáruk kerülhetnek. Mitől másabb a péksüteményes zsák? Ennek csak az egyik oldala hálós, a másik textil, hogy a futószalagra téve ne szennyeződjön be az ételünk, viszont a pénztáros könnyedén beleláthat a zsákba.

+1 tipp. Ha mégis elfelejtettél zsákot vinni, akkor sem szükséges zacsiba tenni minden zöldséget. Ha csak banánt veszel, vagy 3 szál répát, netán egy zellert, ezt egyszerűen tedd a táskádba. Vagy csak egy zacsit tépjél le, és mindet ebbe az egybe tedd! Utána se dobd ki, hanem használd addig, amíg szét nem szakad.

Legyen nálad legalább 3-4 vászontáska. Sosem lehet tudni, ha éppen mész haza, és beugrassz a boltba egy kenyérért, és máris több minden került a kosaradba. Készülj fel rá, hogy ne kelljen szatyrot vásárolnod!

A műanyag zacskók és szatyrok margóján még fontos azt is megemlíteni, hogy egyre több helyen árulnak biológiailag lebomló műanyag PLA szatyrokat. Nos, ezek valóban jobb választás? A biológiai úton lebomló műanyagok esetében nagy kérdés, hogy vajon hova kerülnek? A kommunális szemétbe vagy netán a szelektívbe?  Tudják az emberek azt, hogy a PLA szatyrok elhasználódás után nem tehetők a műanyagok mellé a szelektívbe? Netán a kertvégi komposztálóba tesszük? Vagy ki a természetbe, hiszen úgyis lebomlik? A komposztálhatóságnak komoly feltételei vannak, fontos a megfelelő hőmérséklet és a páratartalom is. A gyártók a termék előállításánál laboratóriumi körülmények között kísérleteznek, ezért is javasolnak ipari komposztálót ezek megsemmisítésére. Sajnos a kertvégi komposztálókba kerülve ezek a műanyagok nem fognak megfelelően lebomlani.