Hozd, varrd, vidd. Környezettudatos és közösségformáló akció

„Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!”

Bizonyára hallottál már az Európai Hulladékcsökkentési Hét kezdeményezésről, melyet idén november 16-24 közötti időszakra szerveztek. A 2019-es év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás és az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése céljából.

Ilyenkor lehet jelentkezni, illetve regisztrálni saját innovatív ötletekkel, melyeket ezen a héten valósíthatunk meg. Mindenkire számítanak, az intézményektől kezdve, a civil szervezeteken át az oktatási intézményekig… és végül mint magánszemély is kattinthatsz a regisztrálok gombra.

Szóval… az én AKCIÓM erre a hétre:

Ennek a honlapnak a fő mondanivalója az egyszer használatos műanyagok kerülése. Ehhez kapcsolódóan jött az ötlet, hogy jó lenne, ha minél több ember használná a műanyag zacskók helyett a kis vászon szütyőket.

Az igaz, hogy sok embernek megvan a motivációja, de

 • nincs alapanyaguk
 • nincs varrógépük
 • nem tudnak varrni
 • nincs idejük rá
 • nincs anyaguk… és még lehetne sorolni a kifogásokat.

A mottóm ez lett: HOZD, VARRD, VIDD.

HOZD: az újrahasznosítás jegyében nézz szét a szekrény mélyén, hogy van-e megunt, kidobásra szánt függönyöd vagy vászon terítőd van. Csak olyan anyagot ajánlj fel, amely nem szakadt, foltos, akár te is használnád a belőle készült zsákokat. Kérlek, mielőtt elhozod, mosd ki. Zsinórok, vastagabb fonalak felajánlását is szívesen fogadjuk.

VARRD: ha van varrógéped, és használni is tudod, akkor jelentkezz készítőnek. Ha elviszel egy anyagot, abból próbálj minél több méretben (a legkevesebb hulladék keletkezésével) használható, erős zsákokat varrni. Javaslom a függöny anyag használatánál a francia varrást, hogy tartós legyen a zsák.

VIDD: ha az előző kettőben nem tudsz részt vállalni, de szeretnél jót tenni a közösségért és a környezetedért, akkor jelentkezz osztónak. Szombaton a piacon szétosztjuk a zsákokat. Ezáltal elindul egy szemléletformálás, beszélni fognak róla, több tudatosabb vásárló lesz, akinek nemcsak a pénztárcája lesz fontos, hanem a környezete is.

 

A folyamat elindult…

 1. Regisztráltam az akciót az Európai Hulladékcsökkentési Hét oldalán.
 2. Posztoltam a felhívást és a jelentkezési űrlapot, hogy minél több felajánló, készítő és terjesztő legyen.
 3. Létrehoztam egy facebook eseményt.
 4. November 8-15 között gyűjtjük az anyagokat. Ehhez kiváló helyszín a város egyik közösségi intézménye, a könyvtár.
 5. A kihívás hetében, november 16-22-ig minél több zsákot készítünk el.
 6. Az akció végkifejlete november 23-a, amikor a piacon kiosztjuk a zsákokat.

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2019

JELENTKEZÉSI ŰRLAP