Ez így nem mehet tovább…

Az utóbbi években kezdett igazán aggasztani a rengeteg, nap-mint nap termelődő szemét, különösen a műanyagok. Sokáig abban a hitben éltem, hogy bármit megvehetek, elég csak szelektíven gyűjteni a szemet és már meg is tettem amit lehet a környezetemért. A hulladékmentes és a műanyagmentes élet ennél többet jelent. A zero waste mozgalom ráébresztett, hogy ennél sokkal többre van szükség. Arra hogy ne is termeljünk szemetet. Arra hogy a pénzünkkel ne szavazzunk a rengeteg eldobható csomagolásra.

Ami én meg tudtam valósítani több kevesebb lemondással:
 1. Műanyag flakonos tusfürdő és pumpás szappan helyett sima, papírcsomagolású szappant használok.
 2. Nem veszek PET palackos vizet. Vízszűrő kancsót használok.
 3. Flakonos/dobozos gyümölcslé helyett gyümölcscentrifugával készítek valódit. A teát szintén magam főzöm termoszba, nem veszek már flakonos Ice-Teát.
 4. A helyi patikával megállapodtam, hogy saját üveg tégelyeimbe kérhetem az ott készült krémeket.
 5. Viszek magammal a henteshez műanyag dobozt a húsnak. Nem veszek műanyagdobozos húst az áruházakban.
 6. Textil szatyrot hordok, műanyagot nem kérek.
 7. Megtartom az áruházi pékárus papírzacskót és magammal viszem a következő vásárláshoz. Nem műanyag zacskóba rakom a kifliket.
 8. A zöldség-gyümölcsöt (ha lehet)kimérten veszem saját textilzsákba.
 9. A közeli menzára minden nap magammal viszem a saját dobozaimat, soha nem kérek eldobhatót.
 10. Műanyag csomagolású majonéz és joghurt helyett az üvegcsomagolásút választom (bár ez drágább, de talán jobb a minősége is).
 11. Tejet egy helyi termelő hoz nekem üvegben, amit mindig visszaadok neki újratöltésre.
 12. Nem veszek tök felesleges nassolni valókat mindenféle túlméretezett zacskóban. Inkább magvakat nassolok, amit szintén lehet kimérve is kapni.
 13. A kutyámnak én főzök+a tápot kimérve veszem saját dobozomba. Műanyag játékot nem kap, hanem én csinálok neki rongyokból labdát.
 14. Eldobható borotva helyett tartósat használok.
 15. Szívószálat soha nem kérek.

15+1   Nem veszem meg, ha nincs rá szükségem. Vége az impulzusvásárlásoknak!

Emellett komposztálok és szelektíven gyűjtök. A sima szemetem minimális, nincs is saját kukám. Néha furcsán néznek rám a boltban, néha örülnek az ötleteimnek. Mikor hogy. Nekem nem a mások véleménye számít, hanem hogy saját magammal el tudjak számolni. A fiamat és az ismerőseimet is próbálom erre buzdítani. Hiszek benne, hogy a jövőben egyre több embernek fog felnyílni a szeme: Ez így nem mehet tovább… Hajrá hulladékmentes és műanyagmentes életmód.

Tóth Sarolta

Több személyes történet a hulladékmentes életre.