Ebéd vásárlása….de miben?

 

Meglepődve tapasztalom azt, hogy az emberek nagyon nagy százaléka gyorséttermekben ebédel, vagy kifőzdékből hordja/rendeli a munkahelyére az ebédet. Amellett, hogy ezek a gyorséttermektöbbnyiret olcsó alapanyagból gyenge minőségű ételeket készítenek, fontos szempont az is, hogy miben fogjuk ezt az ebédet elfogyasztani. De hogyan is tudjuk megoldani a műanyagmentes ebéd lehetőségét?

Mint korábban már írtam arról, hogy az EU Tanács 2021. január 1-től tilalmat vezet be az expandált polisztirolból készült ételtároló/hordó edények, valamint a műanyag tányérok és evőeszközök gyártására illetve forgalmazására.

A vendéglátóhelyeknek új megoldásokat kell keresniük, ha a piacon szeretnének maradni. Most összegyűjtöttem néhány lehetőséget, amelyek teljes mértékben kivitelezhetők a jövőben:

  1. Betétdíjas csere. A vendéglátóhely vásároljon az igényeknek megfelelő mennyiségben jó minőségű, többször használható (elmosható) dobozt, melyet a vásárlók betétdíjért cserébe kapnak.  A fogyasztó a legközelebbi vásárlásnál visszaadja a használt dobozt és kap helyette egy, a vendéglátóhely által élelmiszerbiztonsági feltételeknek megfelelően elmosott illetve tárolt dobozt, vagy ha nem akar ebédelni, akkor visszakapja annak árát.
  2. Az alkalmanként betérő vendégeknek lehet cukornádból, papírból, búzakorpából vagy bambuszból készült dobozt adni, amelyek komposztálhatók. Azon papíredényekre oda kell figyelni, amelyek vékony műanyagréteget tartalmaznak, ezek szintén nem komposztálhatók újra. Itt olvashatsz a folyadékálló papírpoharakról.
  3. Igen elterjedtek manapság a PLA edények és evőeszközök, melyek használata sajnos “több sebből is vérzik”. Egyrészt szükséges a hagyományos műanyagoktól elkülönített visszagyűjtése, másrészt a lebomlásához ipari komposztálóra van szükség. Ha nem gyűjtjük külön, akkor az a hagyományos műanyag újrahasznosításának a hatásfokát rontja. Sok esetben ezek a műanyagok a szeméttelepen végzik. Ha PLA edényeket választ a vendéglátóhely, akkor mindenképp figyeljen az elkülönített gyűjtésére, valamint az ipari komposztálóba való eljuttatására.
  4. Egy szuper lehetőség a vásárlók bevonása, amely révén a vendéglátóhely kedvezményt biztosít azoknak, akik saját ételhordót, üveget, evőeszközt használnak az ebéd vásárlása során.

Mindenképp fel kell hívni a vásárlók figyelmét, hogy milyen edényben (komposztálható, szelektív gyűjthető) kapták ételeiket.

Hulladékmentes és műanyagmentes ebéd lehetőségét kívánok olvasóimnak!