Csatlakozz TE is a műanyagmentes júliushoz!

2011-ben indította útjára a műanyagmentes július nevű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is.

A műanyagmentes július lényege, hogy egy teljes hónapon át mondj NEM-et az egyszer használatos műanyagokra, helyettük pedig tartósabb alternatívát keress és használj. Persze ez nem azt jelenti, hogy most dobd ki a még használható műanyag ételhordót, poharat, szatyrokat, mert ezzel több kárt okozol, mint hasznot. Ami megvan, azt addig kell használni, amíg csak szolgálja a mindennapi életedet, és ha már nem, – nem tudod más célra újra hasznosítani -, akkor kerüljön a szelektív gyűjtőbe.

Az egyszer használatos műanyagok okoznak igazi problémát. A napokban hallottuk a hírt arról, hogy Romániából micsoda mennyiségű kommunális szemét került a Szamosba, amit Olcsván halásznak ki a vízügy szakemberei.

 

Tudtad, hogy egy műanyag zacskó élete mintegy 20 perc? Amíg a boltból az otthonodba ér, és ott a kukába!!

TOP5. – Ezeket könnyűszerrel vállalhatod júliusban:

  1. A vásárlások során vigyél magaddal az egyszer használatos zacskók helyett vászon szütyőket. Ezt megvarrhatod akár használt függönyből is, de vásárolhatsz is tartós, sok-sok évig használható zsákokat. Egyébként nem kell mindent zacskózni, nagyobb zöldségek, gyümölcsök mindenféle csomagolás nélkül kerülhet a kosarunkba.
  2. Legyen nálad bevásárló táska vagy kosár.  Nincs annál rosszabb, amikor beugrassz a boltba, és nem tudod mibe tenni a vásárolt termékeket, így szatyrot kell vásárolnod. Nekem 2-3 db mindig van a táskámban.
  3. Ha hosszabb időre utazol, legyen nálad a kulacsod, ne kelljen műanyag flakont vásárolni, benne fél liter vízzel.
  4. Mondj nem-et a szívószálra. Ha üdítőt iszol, rögtön szólj a pincérnek, hogy szívószál nélkül kéred az italodat.
  5. Kerüld az előre csomagolt zöldségeket, gyümölcsöket, kenyereket. Bár most, így nyár derekán egyre kevesebb a becsomagolt élelmiszer, de még most is láttam fóliázott uborkát, és zacskós paprikát.

Szóval, ennek elkerülése, illetve csökkentése érdekében próbáld meg a műanyagmentes júliust, váljon szokásoddá, majd műanyagmentes életmóddá. 🙂 Persze tudjuk, hogy egyik napról a másikra teljesen műanyagmentessé válni megterhelő lehet, ezért így elsőre törekedj a TOP5 elkerülésére.

Amennyiben az egyszer használatos műanyagok kerülésére adtad a fejed, jelentkezz a PlasticFreePlace közösséghez, hogy megmutassuk, milyen sokunknak fontos a környezetünk, a jövőnk!