Az EU Tanács irányelve az egyszer használatos műanyag termékek korlátozásáról

Az EU Tanács irányelve 2019. május 21-én lett hivatalosan elfogadva, melyben az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozóan fogalmaztak meg rendelkezéseket. Ez az irénnyelv az EU hivatalos lapjában 2019. június 12-én jelent meg.

Ez az irányelv egy olyan körforgásos szemléletet kíván előmozdítani, amely az egyszer használatos termékek helyett a fenntartható és nem mérgező, újrahasználható termékeket és újrahasználati rendszereket helyezi előtérbe, elsősorban a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése céljából.

Az Unióban a tengerparti hulladékszámlálás alapján a tengeri elhagyott hulladék 80–85 %-a műanyag, ebből az
egyszer használatos műanyag tételek aránya 50 %-ot tesznek ki.

Ez az irányelv bizonyos egyszer használatos műanyag (EHM) termékeket be fog tiltani, míg más termék esetében például a fogyasztás jelentős csökkentését írja elő, bevezeti a gyártói felelősséget, tervezési, illetve jelölési követelményeket határoz meg.

A teljes tilalom a

  • fültisztító pálcikák,
  • evőeszközök (villák, kések, kanalak, evőpálcikák),
  • tányérok,
  • szívószálak,
  • italkeverő pálcikák,
  • léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák,
  • expandált polisztirolból készült ételtároló edények, azaz ételtartók,
  • expandált polisztirolból készült italtárolók, beleértve a kupakjukat és a fedelüket is és italtartó poharak, beleértve azok tetejét és fedelét is,
  • oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékeket fogja érinteni 2021-től.

Az irányelv további fontos rendelkekése, hogy 2025-től az egyes tagállamok területén forgalomba hozott PET italospalackoknak átlagosan legalább 25%-ban másodnyersanyag felhasználásával kell készülniük, 2030-ig pedig minden műanyag italospalack esetében tagállamonként átlagosan 30%-ra kell emelni ezt az arányt. A műanyagból készült egyszer használatos italdobozokat csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesz szabad forgalmazni.

További fontos követelmény, hogy 2025-től az egyszer használatos műanyag italospalackok 77%-át, 2029-től pedig a 90%-át szelektíven kell gyűjteni.

A dohánytermékek műanyagot tartalmazó szűrői az Unió tengerpartjain a második leggyakrabban előforduló
egyszer használatos műanyag tételek. Ebben az esetben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszereknek is ösztönözniük kell a dohánytermékekben használt műanyagot tartalmazó szűrők fenntartható alternatíváinak kifejlesztéséhez vezető innovációt.

Azon egyszer használatos műanyagtermékek tekintetében, amelyek esetében még nem állnak rendelkezésre
megfelelő és fenntarthatóbb alternatívák, a tagállamoknak „a szennyező fizet” elv alapján kiterjesztett gyártói
felelősségi rendszereket is be kell vezetniük, amelyek fedezik a hulladékgazdálkodás és a hulladékeltakarítás szükséges költségeit.

 

Forrás:

EU irányelve egyszer használatos műanyag termékek korlátozására